Η ετυμολογία της λέξης οστεοπόρωση προέρχεται από τις λέξεις οστό (κόκκαλο) και πόρος (τρύπα)- σημαίνει ότι τα κόκκαλα είναι πιο αδύναμα από τα φυσιολογικά, δηλαδή έχουν γίνει εύθραυστα και κινδυνεύουν να σπάσουν εύκολα (για παράδειγμα, μετά από μία μικρή πτώση). Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που εξελίσσεται αργά και αποτελεί μια «σιωπηρή» νόσος κι αυτό επειδή δεν προκαλεί συνήθως κανένα σύμπτωμα μέχρι να συμβεί κάποιο κάταγμα.
Φυσιολογικά, η οστική μάζα που παράγουμε αυξάνεται κατά την παιδική, εφηβική και νεαρή ενήλικη ζωή, φτάνοντας το μέγιστο γύρω στα 25 χρόνια. Μέχρι και τα 30 η οστική μάζα παραμένει σταθερή και, από εκεί και μετά, αρχίζει σταδιακά η απώλεια. Τα κόκαλα μας γνωρίζουν μια φυσιολογική φθορά από την συνεχή χρήση και διαρκώς σε καθημερινή βάση μια συγκεκριμένη ποσότητα οστού καταστρέφεται και αντιστοίχως μια νέα δημιουργείται. Όταν η ποσότητα του οστού, δηλαδή η οστική μάζα, που χάνεται είναι μεγαλύτερη από αυτήν που αναπληρώνεται, δημιουργείται ένα αρνητικό ισοζύγιο στην οστική μάζα, το οποίο οδηγεί στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.
Αυτό το αρνητικό ισοζύγιο στην οστική σας μάζα μπορεί να έχει επέλθει ως αποτέλεσμα: γονιδίων (ενημερωθείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό), ορμονικών διαταραχών (θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών, κ.ά.), ή και λαθών στον τρόπο ζωής σας, όπως ανεπαρκούς πρόσληψης ασβεστίου ή και βιταμίνης D, ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καπνίσματος και έλλειψης σωματικής άσκησης.
Γνωρίζετε ότι οι αστροναύτες εκδηλώνουν βαριάς μορφής οστεοπόρωση επειδή δεν μπορούν να αθληθούν σε συνθήκες βαρύτητας όπως στη γη;
Η ανάπτυξη οστεοπόρωσης στο διάστημα θα αποτελέσει έναν σημαντικό περιοριστικό παράγοντα στο μέλλον για τη μαζική μετοίκηση των ανθρώπων εκτός της γης.
Στην παρακάτω εικόνα: στα αριστερά σας ένα φυσιολογικό οστό και δίπλα του ένα αντίστοιχο με οστεοπόρωση.
» Στο ιατρείο μας γίνεται διάγνωση και θεραπεία της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.
» Γίνεται εκτίμηση του ενδοκρινολογικού προφίλ του οστικού μεταβολισμού με ειδικές εξετάσεις στο αίμα.
» Στο ιατρείο μας γίνεται μέτρηση της οστικής πυκνότητας (mini omni bone densitometer)
Η μέθοδος μέτρησης οστικής πυκνότητας με χρήση mini omni bone densitometer χαρακτηρίζεται από την ίδια αξιοπιστία σε σύγκριση με τη DΕXA, ενώ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν ακτινοβολεί τον εξεταζόμενο, αφού κάνει χρήση υπερήχων και όχι ακτίνων Χ, όπως η DΕXA.